Anal Fissür

Makatta son 3 cm. çıkışta oluşan yırtılmadır. En yaygın nedeni sert hacimli gaitanın  makat çıkışını darbelemesiyle oluşur.

Oluşum Nedeni:

  1. Kalın bağırsaklar gaitanın suyunu emer. Kalın barsaklarda uzun süreli kalımda gaitanın suyu iyice emilir. Ayni zamanda en sondaki gaita en sert olacaktır.
  2. Et ve türleri sert gaitaya neden olur. Bağırsak hareketleri yürümek hareket etmekle sağlanır. Yani gaita kalın bağırsaklarda daha az süre kalacaktır.
  1. Vücudun orta hatlarında kan dolaşımı azdır. Makatın son 3 cm ön ve arka kısımlarının kan dolaşımı az olduğundan buralarda olan darbelenmeyle kalıcı fissür oluşur. Makatın yanlarında kan dolaşımı iyi olduğundan buralarda oluşan darbelenmelerde kalıcı fissür oluşmaz.

Şikayetleri:

  1. tuvalet sonrası ince çizgili açık kırmızı renkte kanama oluşur
  2. tuvalet sonrası cam kesiği gibi yarım saate varan ağrılar olabilir.
  3. Oluşmuş kabızlıktan dolayı bölgede kan dolaşımı baskılanır. Kramp tarzı ağrılar oluşur.
  4. Fissür bölgesinde yeni oluşmuş derin yırtıklar geçmeyen aşırı ağrı nedeniyle hastayı doktora getirir.

Anal fissür çocukluk yaşının en sık görülen hastalığıdır. Her yaş grubunda görülebilir.Lifli yiyecekler (sebze, salata, yeşillikler) ve su alımı (günde 1,5 litre) ve sıcak su oturma banyoları ile ilaçsız maksimum iyileşme sağlanır. Bu süre 10-15 gün olabilir.

ANAL FİSSÜR SEYİR.

Çatlak oluştuktan ilk 6 hafta akut (başlangıç) dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde sıcak oturma banyoları (günde 2-3 kez 10-20 dakika süren) – lifli yiyecekler(sebze yemekleri, yeşillikler, salata) yararlı olabilir.

Kronik fazda çatlaklar derinleşir. İlaç tedavileri denenir.Nitrogliserin (unrecta),kalsiyum kanal antagonistleri (locafen) , Lokal anestezikler Lidokain (anestol), Botoks yapılabilir. İlaç tedavilerine yanıt alınamazsa cerrahi tedaviler gereklidir.

CERRAHİ TEDAVİ:

Hasta muayene edilerek tanısı konmalıdır.

Bireyselleştirilmiş tedavi en uygunudur.

Hastada apse, fistül gelişmiş olabilir.Hasta yaşlı,çok doğum yapmış kadınlar,önceden cerrahi işlem geçiren hastalarda dikkatli koruyucu işlem yapılmalıdır.

Yaşla beraber iç kaslarda fibrozis artar.Kişinin yaşam tarzıyla ilişkili çatlağın durumu farklılıklar gösterebilir.

Makatta ne kadar çok ağrı oluyorsa o derece makat dinlenme basıncı artar.

İç kasın hafif derecede lizisi ile sorunlar çözülür. Sonuçta hasta rahatlamalı. Ağrıdan sızıdan kurtulmalı ve yan etkilere maruz kalmamalıdır. Son yıllarda iç kasa dokunmadan çatlağın ortadan kaldırılıp fleple oluşan boşluğun kapatılması yöntemleride gündemdedir.

Yorumlar devre dışı bırakıldı.