Lastik bant ligasyonu en sık kullanılan yöntemdir. Lastik bantla hemoroid dokusunun dolaşımı engellenir. Poliklinikte anestezi yapılmadan gerçekleştirilebilir. Büyük hemoroidlerde uygulanmaz. 2. derece – Erken 3. derece hemoroidlerde kullanılır. Dentate çizgi 1 cm’den daha yukarıda kullanılır. Hemoroid memesi band ligasyon cihazı içine emdirilir. Cihaz ucu rektum duvarına yatay vaziyette yerleştirilerek işlem yapılır. Genellikle 3 atış yeterlidir. Daha fazla ligasyon yapılmaz. Band atıldıktan 7-10 gün sonra düşer. Nadiren %1-2 kanama olabilir. İşlem yerine sklerozan madde enjeksiyonuyla sorun çözülebilir.
LASTİK BANT LİGASYONU PRENSİPLERİ
Hemoroidin band ligator cihazıyla kavranması yöntemidir. Hemoroid kökünü lastik bantla sıkıyoruz. Hemoroid bölgesinde uzun eksen ve yatay ekseni azaltır. Bu nedenle girip çıkan hemoroid dokusunda düzgün iyileşme sağlar. Aşırı band ligasyonunda yapılmamalıdır. Anal darlığa neden olabilir.
LASTİK BANT LİGASYONU ENDİKASYONU
- İkinci ve erken üçüncü derece iç hemoroid.
- Prolapsus mukozal hemoroid.
- Kalp, karaciğer, akciğer hastalıkları olanlarda cerrahi işlem mümkün olmadığında yapılabilir.
- Cerrahi sırasında eksize edilmemiş iç hemoroid varlığında.
- Rektal polipin çıkarılması.
SINIRLAMALAR VE KONTRENDİKASYONLAR
Lastik bant ligasyonu yalnızca iç kısma uygulanabilir. Dış hemoroide uygulanmaz. Dentate çizgi 1 cm altından itibaren şiddetli ağrı yapar. Büyük hemoroidlerde bu işlem uygulanamaz, çünkü ligatör kalibresi 1 cm’dir. Hemoroid dokusu enstrüman içine çekilemez. Prosedür, ikinci ve erken üçüncü derece hemoroidler için uygundur, ancak geç üçüncü ve dördüncü derece hemoroidler için değildir. Prosedür çok küçük hemoroidlerde kullanılamaz. Band sıyrılır ve çıkar gider. Anal darlığı olan hastalarda lastik bant ligasyonu semptomları ağırlaştırdığı için kullanılmamalıdır. Kombine inflamasyonu olan hastalarda da kaçınılmalıdır.