SİĞİLLER VE TEDAVİSİ
1.1 TANIM
Genital siğiller (condyloma acuminata) cinsel açıdan sık görülen bir rahatsızlıktır. İnsan papilloma virüsünün (HPV) belirli türlerinin sebep olduğu seksüel geçişli anogenital derinin viral enfeksiyonudur.
1.2 ETYOLOJİ
Anogenital siğiller cinsel ilişkinin erken döneminde oluşurlar. HPV tip 6 ve 11 düşük riskli genital siğiller oluşturur. HPV 16-18 ise yüksek riskli lezyonlar oluşturur. Genellikle anogenital siğillerle ilişkili değillerdir ama penil intraepitelyal neoplazi (Bowenoid papüloz, in situ skuamöz hücreli karsinom [SCC], eritroplazi Queyrat) ve penisin skuamöz hücreli karsinomu (SCC) ile ilişkilidirler.
Anogenital siğiller için konakçı faktörleri:
- Cinsel ilişki aktivitesinin erken başlangıcında oluşur.
- Birden fazla seks partneri, korunmasız ilişki (prezervatif kullanmamak) ve bağışıklık sistemini baskılayan tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu.
1.3 GÖRÜLME ŞEKİLLERİ
Genital siğiller çoğunlukla asemptomatiktir, hafif pullu (verrüköz) kendiliğinden muayenede tespit edilen papüller, değişkenlik gösterir tek bir papülden çoklu papüllere kadar. Genital siğiller düz, pürüzsüz, pürüzlü doku (kabarık) veya karnabahar benzeri görünümde olabilir. Genital siğiller genellikle cilt rengindedir ancak pigmentli papüller de oluşabilir.
- Genital siğillerin sayısı (1-10 papül), ancak bir verrüköz papül, plak veya nodüllerin süslü koleksiyonu şeklinde de görülebilirler.
- En yaygın görülme yerleri glans penisi, sünnet derisi veya penis şaftı, üretral kanal, suprapubik ve perianal bölgelerdir.
- Bağışıklık sistemi baskılanmışsa veya tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu varsa, genital siğillerin nodülleri veya plakları daha büyük ve daha geniş dağılım gösterme eğilimindedir.
1.4 TANI
Genital siğillerin tanısı genellikle klinik olmakla birlikte genital biyopsi ile konur. Lezyonların atipik olması veya tanının doğru olması önemlidir. Seboreik keratoz, bowenoid papüloz ve in situ skuamöz hücreli karsinom (penil intra-epitelyal neoplazi) genital siğillerden ayırt edilmelidir. Çoklu pigmentsiz seboreik keratoz, yumuşakça contagiosum, ve inci gibi penil papüllerin hepsi yanlış teşhis edilebilir ve genital siğil olarak tedavi edilebilir. Condylomata lata (ikincil frengi), melanom dışı cilt kanserleri ve melanom kaçırılmaması gereken önemli ayırıcı tanılardır.
1.5 TEDAVİ
Enfekte erkek hastaların kadın partnerleri Papanicolaou (Pap) smear veya daha yeni bir smear ile servikal hücrelerin HPV DNA testi yaptırmaya teşvik edilmelidir. Aşılama tüm genç ergen erkeklere ve kadınlara endikedir. HPV ile ilişkili anal risk altında olan herhangi bir kişide aşılanmalıdır.
Genital siğiller krioterapi, elektrokoterizasyon, küretaj ile tedavi edilirler. Mümkün olduğunca az yara izi bırakılmalıdır. Bazen birden fazla tedavi seansı gerektirebilirler. Saplı genital siğiller eksize edilir. Kriyoterapi 5-15 saniye 2-3 kez uygulanabilir. Durum hastanın ağrı toleransına göredir.
Alternatif tedaviler arasında topikal podofilin ve imiquimod %5 krem bulunmaktadır. Hasta topikal podofilotoksin dahil olmak üzere kendisi uygulayabilir ve topikal imiquimod. Topikal podofilotoksin kremi, jeli veya solüsyonu genital siğillere üst üste 3 gün boyunca günde iki kez uygulanır. Tedavi 1-4 hafta sürebilir. Topikal imiquimod %5 krem günde 3 kez 1-16 haftaya kadar uygulanabilir. Topikal imiquimod %3,75 krem günde bir kez 8 hafta boyunca kullanılır. Topikal imiquimod kullanımı sünnetsiz hastalarda daha zordur. Olumsuz reaksiyonlar arasında belirgin inflamatuar yanıt ve genelleştirilmiş grip benzeri hastalık tedavinin kesilmesini gerektirebilir.
Diğer tedaviler arasında topikal trikloroasetik asit, topikal sinekateşin merhem (yeşil çay yaprağı ekstresi), topikal retinoidler ve topikal 5-florourasil bulunur. Ventral frenulumda siğiller (sünnet derisi altında) veya üretral siğillerin tedavisi daha zordur. Sabır, sebat, pozitif destekleyici bir yaklaşımla hastaya olumlu bir sonuç elde etme olasılığı daha yüksektir.
Kendi kendine uygulanan kriyoterapiye dirençli genital siğilleri olan hastalar topikal tedavinin kürtajla tedavi edilmesi gerekebilir veya lokal anestezi altında diyatermi uygulanabilir. Hastalar geniş ve bol anogenital siğiller sıklıkla kürtaj veya genel anestezi altında koterizasyon gerektirir. Erkeklerle seks yapan erkekler (MSM) ve HIV pozitif olup perianal siğiller muayene gerektirir. Anal intraepitelyal neoplaziyi dışlamak için anal kanalın (AIN) veya invaziv skuamöz hücreli karsinom (SCC) gereklidir.
HPV enfeksiyonunun önlenmesi HPV aşısı ile mümkündür.