Transanal hemoroidal dezerterializasyon (DAMAR BAĞLAMA – DAMAR KAPATMA)
(THD) hemoroidal hastalık için etkili bir tedavi yöntemidir.
Hemoroidal arterlerin ligasyonu (“dearteriyelizasyon” olarak adlandırılır), arteriyel damarlarda önemli bir azalma sağlarBölgede anormal sarkmış olan hemoroidal dokular yeniden yapılandırılarak olması gereken konuma getirilir.(Mukopeksi). litotomide genel veya spinal anestezi altında yapılabilir.. Tüm hastalarda distal Doppler eşliğinde seçicilik sağlanarak, dezerterializasyon gerçekleştirilir
Doppler ile tespit edilen hemoroidal arterler ligate edilir.Hemoroidal prolapsusu olan hastalar mukopeksi ile tedavi edilirler.
Uzun süreli takipte hastaların büyük çoğunluğunda semptomların düzelmesi söz konusudur.
En sık görülen komplikasyon geçici tenesmustur.
bazen rektal rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir .
THD TANIM
Son yıllarda hemoroidin nasıl oluştuğuna dair gelişmeler yeni teknolojileri açığa çıkarttı.THD güvenli bir prosedürdür ve hemoroid için etkili tedavi sağlarlar.
.Transanal hemoroidal dezerterializasyon (THD). Bu cerrahi prosedür öncelikle hemoroidal hastalığın ana semptomlarının (örn.kanama, sarkma ve ağrı) patofizyolojik süreçlerine müdahale eder. THD iki teknik temele dayanmaktadır.
Adımlar:
(1) hemoroidal arterlerin hedeflenen ligasyonu Maksimum akışı tanımlayabilen çok hassas bir sürekli Doppler probu kullanılarak (“dezarteriyelizasyon” adı verilir);
(2) fazla ve sarkan hemoroidin plikasyonu ve kaldırılması. (“mukopeksi” olarak adlandırılır).
Hasta değerlendirmesi
Hasta öyküsünün doğru değerlendirilmesi zorunludur,özellikle hemoroidle ilgili şikayetler dinlenir. Anoskopi ile hemoroid memeleri değerlendirilir.
Sonra hem istirahatte hem de ıkınma sırasında rektal mukoza/submukozanın durumu gözlenir.
Özellikle hemoroidal prolapsusun azaltılabilirliği değerlendirilir
Transanal hemoroidal dezerterializasyon yaşam tarzı/diyet müdahalelerine, ilaç tedavisine ve tedavilere rağmen aktif hemoroidal hastalığı olan hastalara lastik band ligasyonu,skleroterapi yapılmış fakat fiziksel olarak kanama devam ediyor bu durum şu şekilde çözülebilir:
Tek başına dezerterializasyon, hemoroidal arterlerin alt rektal çevre boyunca bağlanması. Genellikle en az 6(3,5,7,9,11,1 radiusları)
THD Doppler kullanılarak arterler bulunur ve bağlanır.
Mukozal ve hemoroidal prolapsusda varsa mukopeksi yapılmalıdır.
THD’nin “talep üzerine” bir adımı olarak kabul edilir.
Mukozal prolapsusun yeri ve ciddiyeti hakkında (yani uzunluğu). Sarkan hemoroidal basurların ve rektal mukozanın redükte edilebilir olması zorunludur.
İşlemle normal yerine oturtulurlar.
Konservatif tedaviye veya minimal cerrahiye yanıt vermeyen ilk 2. derece hemoroidler şu yöntemlerle tedavi edilebilir:
Tek başına dezerterializasyon.
Daha ileri 2. derece, 3.
derece ve 4. derece (sabit, fibrotik durumlar hariç)
dezerterializasyon ve mukopeksiye tabi tutulmalıdır.
Crohn hastalığı veya ülseratif kolit hastalarında ancak hastalık ciddi derecede aktif olmamak koşuluyla THD yapılabilir.Radrasyon proktitinde bile hemoroidal şikayetler varsa THD yapılabilir.
Ameliyata hazırlık:
Lavman yapılmalıdır.Deneyimlere göre enfeksiyon görülmediğinden antibiyotik profilaksisini zorunlu değildir.
Hemoroid arterinin en güçlü atımlarının duyulduğu yerdeTransanal hemoroidal deterterializasyon yapılabilir
Ameliyat sonrası yönetim:
Sıvılar açısından zengin bir diyet (günlük kişi başına en az 2 litre suyun ağız yoluyla alınması)
gün) ve lifli yiyecekler alması öğütlenir.
Dışkı yumuşatıcılarının ağızdan alınması. Laksatif kullanımı uygun
Ameliyat sonrası bakım güçlü bir şekilde şuraya yönlendirilmelidir: ağrı ve tenesmusun kontrolü. Bu belirtilerin kaynağı cerrahi bölgedir rektal mukoza/submukozanın plikasyonuyla ilgilidir.
Tek başına deterterializasyon uygulanan hastalar genellikle hafif ağrı ve/veya rektal rahatsızlıktan yakınırlar.
Hastaların yaklaşık %10’unda idrar retansiyonu gelişir. Özellikle MP geçirenler ve erkekler. Önlemek için aşırı su içilmemelidir.
Tenesmusa geçici bir his eşlik edebilir dışkılama dürtüsü. Bu genellikle geçicidir, 7-10 gün içinde çözülür ve herhangi bir soruna yol açmaz.
Komplikasyonlar ve yönetim
En sık görülen komplikasyon tenesmustur. Bazen rektal rahatsızlık veya ağrıya dönüşebilir. Olabilir analjezikler ve antiinflamatuar ilaçlarla tedavi edilir
Yukarıda tarif edilen. Ancak bu belirtiler hızla kaybolur. Çok sınırlı sayıda rektal kanama meydana gelebilir
Eğer bir meme kaldıysa band ligasyon ile tedavi edilebilirler
Tekrarlayan prolapsusu olan hastalar, prolapsus minimum düzeydeyse konservatif olarak tedavi edilebilir. Mukozal prolapsusu yeniden yapmak teknik olarak mümkün olsa da eksizyonel hemoroidektomi gibi diğer stratejiler de benimsenebilir.
Sonuçlar
Hastalar ameliyat sonrası yönetim konusunda bilgilendirilmelidir. Komplikasyonların sınırlı sayısı ve şiddeti THD’yi çok güvenli kılar.